Sedum dak subsidies

Ben jij aan het nadenken over hoe jij zelf wat duurzamer kan leven? Ben jij bijvoorbeeld al minder vlees aan het eten, maar wil je nóg meer impact maken? Zit je er dus over na te denken om binnenkort een sedum dak aan te leggen? Wat ben je goed bezig! We kunnen wel goed begrijpen waarom je dit zou willen. Met alle voordelen van een sedum dak draag jij zeker bij aan een duurzamere samenleving. Het aanleggen van zo’n groen paradijs kost uiteraard geld. Net zoals bijna alles in het leven. Maar wist je ook dat je wellicht aanspraak kan maken op subsidie? In dit artikel geven we je hier graag meer informatie over. 

Waarom subsidie?

De overheid wil de aanleg van groene daken stimuleren. Dit doen ze door middel van het uitreiken van subsidies. Een tegemoetkoming voor kosten is immers voor iedereen fijn! Maar waarom willen ze dit dan doen? Allereerst zien zij de toegevoegde waarde in, omdat een groen dak helpt bij de waterhuishouding van de gehele stad. Dit gaat dus om de afvoer en zuivering van hemel- en afvalwater. Zoals je misschien wel weet, krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Dit leidt tot overlast wat weer resulteert in hoge kostenposten voor de gehele maatschappij. Sedum daken spelen dus een rol in de waterregulering van de stad en helpen ook de kosten voor schade te verminderen.  Ook helpt het de temperatuur te reguleren en de hittestress in de stad te verminderen. Ze zien dus grote maatschappelijke waarde in deze groene oases. 

Subsidievoorwaarden van een sedum dak

Er kunnen allerlei voorwaarden en eisen gesteld worden aan het verkrijgen van een subsidie. We geven graag meer informatie over de meest gestelde eisen. Allereerst krijg je natuurlijk te maken met verschillende kosten. Het kost immers geld om een sedum dak aan te leggen.  Je kunt hier denken aan de materiaalkosten, zoals de benodigde sedum matten. Maar ook de advieskosten van een expert kunnen hieronder vallen. Over het algemeen wordt er echter geen onderscheid gemaakt tussen deze kosten en krijg je meestal een vast bedrag per m². Ten tweede zijn de subsidies voor een sedum dak vaak bedoeld voor bestaande gebouwen en wordt nieuwbouw vaak uitgesloten. Of er worden eisen gesteld aan het bouwjaar. Tot slot wordt er vaak een minimale oppervlakte gevraagd. Hier geldt vaak: hoe groter het oppervlak des te meer subsidie. 

Subsidievoorwaarden van een sedum dak: een voorbeeld

Om de eisen wat concreter te maken, hebben we de voorwaarden van een willekeurige gemeente erbij gepakt.  Zo krijg je een idee van wat je kan verwachten. In de gemeente van Soest kom je in aanmerking voor subsidie voor een sedum dak als:

  • je dak groter is dan 6 m² 
  • je dak toegankelijk is voor onderhoud en het gebouw toegankelijk is voor mensen
  • je dak nog niet is aangelegd tijdens de aanvraagprocedure
  • je groene dak minstens 10 jaar behouden kan blijven 

Let op: dit zijn de voorwaarden die gesteld zijn op het moment van schrijven. Voor de actuele voorwaarden en mogelijkheden verwijzen we je door naar de website van de gemeente. Je kunt ook altijd contact opnemen met de specialisten van TOPGROEN voor overige vragen.