Administratiekantoor: waarvoor schakel je die in?

Een administratiekantoor houdt zich bezig met een hoop werkzaamheden. Veel ondernemers hebben geen idee waarom ze een administratiekantoor zouden moeten inschakelen, maar weten daar dan ook niet bij dat dit een hele hoop voordelen met zich mee brengt. Ben jij één van die ondernemers? Lees dan snel verder.

De werkzaamheden van een administratiekantoor

Een administratiekantoor houdt zich bezig met de financiële administratie van ondernemers, daarbij moet je denken aan de volgende werkzaamheden:

  • Het opstellen van facturen voor ondernemers. Dit gebeurt vaak via een online programma waar de facturen automatisch worden opgesteld.
  • Ook het bijhouden van de gehele administratie hoort bij het takenpakket. Dit betekent alle financiële transacties bijhouden, inboeken, kijken of ze kloppen en het versturen van de facturen.
  • Het opstellen van de btw-aangifte is ook een taak van een administratiekantoor. Of dit nu maandelijkse, één keer per kwartaal of jaarlijks gedaan moet worden: het administratiekantoor zorgt ervoor dat dit netjes wordt gedaan.
  • Heb je een jaarrekening nodig? Een administratiekantoor kan ook een jaarrekening opstellen. Een jaarrekening laat zien hoe gezond een bedrijf is, daarbij is het vaak ook nodig voor bijvoorbeeld het verkrijgen van een hypotheek voor een bedrijfspand.
  • Hulp nodig bij de aangifte inkomstenbelasting? Ook dan ben je aan het juiste adres bij een administratiekantoor. Voor zowel bedrijven als particulieren kan dit professioneel worden gedaan.
  • Als laatst kan een administratiekantoor natuurlijk ook adviseren over financiële zaken, gezien ze veel inzicht hebben in de administratie van bedrijven kunnen ze advies op maat geven.

De administratie uitbesteden: geheel of gedeeltelijk?

Het is natuurlijk niet nodig om een administratiekantoor voor de hele administratie in te schakelen. Als je zelf, of iemand in het bedrijf, al bekend is met boekhouden kan je ook kiezen voor een gedeeltelijke uitbesteding. In dat geval besteed je de onderdelen waar je niet goed aan bent uit aan het administratiekantoor.