Wat voor soort leningen zijn er allemaal te vinden?

Er bestaan erg veel verschillende leningen die je kunt afsluiten in Nederland. Het is dan ook per situatie verschillend wat voor soort lening het beste uitkomt. Omdat er zo veel verschillende leningen te vinden zijn kan het soms nog wel eens onduidelijk zijn welke lening je nou het beste kunt afsluiten. In dit artikel kun je meer te weten komen over een aantal van de meest aangevraagde en populaire leningen.

De persoonlijke lening

De PL ofwel persoonlijke lening is een echte recht toe recht aan lening. Je leent een bepaald bedrag en dit betaal je terug door per maand een vast bedrag inclusief rente over te maken. De looptijd, het tarief en de rente worden dus van te voren vastgesteld en dit verandert niet. Een persoonlijke lening is dus een erg duidelijke vorm van lenen die, bijvoorbeeld geschikt is als je geld nodig hebt voor een grote aankoop.

Het doorlopend krediet

Het DK ofwel doorlopend krediet is in tegenstelling tot een PL zeer flexibel. Er wordt vooraf een bepaald bedrag vastgesteld wat het maximale bedrag is dat je kunt lenen. Dit is het kredietlimiet. Dit betekent niet dat je daadwerkelijk dit gehele bedrag leent. Je bepaald zelf hoeveel je aan krediet opneemt. Als je krediet opneemt ga je hier rente over betalen. Deze rente staat niet vast, maar verandert steeds. Dit ligt ook aan het bedrag wat je opneemt. Het geld wat je opneemt betaal je per maand terug. Je kunt ook meer aflossen dan het maandbedrag. Ook kun je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen, zolang het maar niet meer is dan het vastgestelde limiet. Het is vooral geschikt als je nog niet precies weet wat het bedrag is wat je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing van een badkamer.

De zakelijke lening

De zakelijke lening werkt hetzelfde als een PL met het verschil dat het bedoelt is voor het betalen van zakelijke kosten. De looptijd is vastgesteld en ook het tarief plus de rente staat vast.

De seniorenlening

Een seniorenlening is een speciale lening voor oudere mensen. Oudere mensen hebben een groter risico voor een kredietverstrekker. Dit komt, omdat ouderen vaak niet meer werken en dus moeilijker af kunnen lossen. Ook is het risico op overlijden groter. Dit zijn dan ook de belangrijkste redenen dat ouderen moeilijker een lening af kunnen sluiten. Gelukkig bestaan er ook leningen speciaal voor ouderen ofwel seniorenleningen. Dit zijn Persoonlijke leningen speciaal voor ouderen.