Ouderverstoting: Wat is het en waarom is het strafbaar?

Ouderverstoting is een groeiend probleem in onze samenleving en heeft ernstige gevolgen voor zowel de verstoten ouder als het kind. Het is een situatie waarin een kind of tiener, zonder enige geldige reden, weigert om omgang te hebben met een van de ouders, onder invloed van de andere ouder. Dit kan leiden tot psychologische problemen bij het kind, het kan de banden tussen de ouders versterken en het kan misbruik in de hand werken. In deze blogpost gaan we dieper in op ouderverstoting en waarom het strafbaar zou moeten zijn.

Vorm van kindermisbruik

Allereerst is het belangrijk op te merken dat ouderverstoting een vorm van kindermisbruik is. Hoewel het kind geen lichamelijke of emotionele pijn ervaart, kan het een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid en het welzijn van het kind. Ouderverstoting kan leiden tot depressie, stress en angst, en het kan ook de ontwikkeling van het kind belemmeren. Bovendien leidt het tot conflicten tussen de ouders, wat kan leiden tot de ontknoping van een zeer ongezonde omgeving voor het kind.

Het kan de maatschappij beïnvloeden

Ouderverstoting is niet alleen schadelijk voor het kind, het kan ook de maatschappij op verschillende manieren beïnvloeden. Als ouderverstoting ongestraft blijft, kan dit in de toekomst leiden tot een toename van relatieproblemen en echtscheidingen. Kinderen die worden blootgesteld aan ouderverstoting hebben namelijk een verhoogd risico om later in hun leven ook problematische relaties te hebben. Als maatschappij moeten we dan ook ouderverstoting als een ernstig probleem erkennen en actie ondernemen.

Ouderverstoting aanpakken

Eén van de manieren waarop we ouderverstoting kunnen aanpakken, is door het strafbaar te stellen. Momenteel is ouderverstoting in Nederland niet strafbaar. Toch zijn er al maatregelen genomen om ouderverstoting aan te pakken. Zo kan een rechter een dwangsom opleggen wanneer de omgangsregeling niet wordt nageleefd of er kunnen sancties opgelegd worden aan de ouder die de omgang tegenwerkt. Het nadeel van deze maatregelen is dat ze niet altijd voldoende zijn om ouderverstoting tegen te gaan. Het is mogelijk een scheidingsadvocaat in te schakelen voor meer informatie hierover.

Straffen

Om ouderverstoting effectiever tegen te gaan, zou het strafbaar moeten worden gemaakt. Zo zouden overtreders gestraft kunnen worden met een geldboete of zelfs een gevangenisstraf. Dit zou als een afschrikmiddel kunnen werken en het zou ouderverstoting erkennen als een ernstige vorm van kindermisbruik. Het zou ook zorgen voor meer rechten voor de ouder die verstoten wordt en voor het kind zelf.

Conclusie

Ouderverstoting is een ernstig probleem dat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het welzijn van het kind. Het is niet alleen schadelijk voor het kind, het kan ook leiden tot conflicten tussen de ouders en kan de maatschappij beïnvloeden op verschillende manieren. Om deze problemen aan te pakken, zou ouderverstoting strafbaar moeten worden gesteld. Dit zou niet alleen werken als een afschrikmiddel, maar zou ook zorgen voor meer rechten voor de ouder die verstoten wordt en voor het kind zelf. Als we ouderverstoting serieus nemen als een vorm van kindermisbruik, dan moeten we het ook erkennen als een strafbaar feit.