Microsoft Excel: dé oplossing voor de boekhouding van de zelfstandig ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer moet je op de een of andere manier je boekhouding in orde zien te krijgen. Boekhouden kan op veel verschillende manieren, en elke boekhouder of zelfstandig ondernemer heeft zo zijn eigen voorkeursmethode. Toch is er een manier van boekhouden die waarschijnlijk wel het meest gebruikt wordt, vooral door zelfstandig ondernemers. Het gaat hier om boekhouden met behulp van Microsoft Excel.

Uitgelicht: Boekhouden Excel | Zelfboekhouden.org

Microsoft Excel is misschien niet de meest ideale of professionele manier van boekhouden, maar het is wel de makkelijkste en best betaalbare manier. Veel ondernemers denken dat het nodig is om een speciaal boekhoudpakket aan te schaffen, met allerlei software. Dit is vaak overbodig. Vooral wanneer je een kleine onderneming hebt, met niet al te veel administratie, kan de boekhouding prima gedaan worden met Microsoft Excel. Boekhouden met behulp van Microsoft Excel is al niet heel ingewikkeld, maar er kan natuurlijk altijd iets fout gaan met het verwijzen naar cellen, of het invoeren van formules. Dit is voor een ondernemer een reden om al gauw te denken: “ik betaal wel iets extra’s, dan weet ik tenminste zeker dat het goed gaat.”

Ook hier zijn oplossingen voor. Om het je als ondernemer nog makkelijker te maken staan er op internet namelijk meer dan genoeg standaard templates voor boekhouding. Deze zijn vaak gratis te downloaden en zorgen er voor dat je zelf alleen nog maar de tabellen hoeft in te vullen, de rest doet Microsoft Excel voor je. Op deze manier kan er eigenlijk niks meer fout gaan. Het klinkt allemaal heel overtuigend, maar er zijn wel degelijk wat nadelen. Je moet namelijk zelf alle administratie bewaren op je computer of een externe harde schijf, terwijl een betaald boekhoudprogramma al jouw administratie automatisch opslaat in de cloud.

Leestip: Welke boekhoud software kopen? | ZelfBoekhouden.org

Ook moet je op deze manier nog steeds handmatig BTW aangifte doen. Met betaalde boekhoudprogramma’s komt vaak de optie om automatisch de BTW aangifte te doen, minder moeite dus. Daarnaast heb je de cijfers vaak veel minder overzichtelijk op een rijtje. Een betaald boekhoudprogramma heeft vaak al jouw belangrijkste cijfers bovenaan gezet.

Deze nadelen wegen echter niet op tegen het feit dat Microsoft Excel gratis is, en net zo makkelijk kan zijn met behulp van gratis gedownloade templates. Dus waarom zou je moeilijk en duur doen, terwijl het ook makkelijk en goedkoop kan?