Wat is het incassoregister?

Om malafide en frauderende incassobureaus aan te pakken en te voorkomen heeft het kabinet besloten om vanaf 2021 het incassoregister in leven te roepen. Er gebeuren nog steeds veel misstanden in de incassobranche en een groot oorzaak daarvan zijn incassobureaus die zich niet aan de regels houden en links en rechts proberen om zoveel mogelijk geld van ondernemers af te pakken. Dit doen ze bijvoorbeeld door veel te werken met kleine lettertjes in de contracten, waardoor ondernemers vaak voor ongewenste verrassingen komen te staan.

Wat doen deze malafide bedrijven precies?

Sommige incassobureaus proberen op meerdere manieren om aan extra inkomsten te komen, zo confronteren ze de schuldenaren met onterechte kosten, onterechte vordering en soms zetten ze ze zelfs op niet accepteerbare wijze onder druk. Omdat de goede en betrouwbare incassobureaus zo in slecht daglicht komen te staan, is er besloten dat er iets moet gaan gebeuren.

Wat doet het incassoregister precies?

Het is de bedoeling dat alle incassobureaus verplicht zijn om zichzelf in te schrijven bij het incassoregister waarna wordt onderzocht of ze in aanmerking komen of niet. Om dit te doen zullen de incassobureaus aan een aantal eisen van professionaliteit en kwaliteit voldoen, hier zullen ze streng op toekijken. Buiten incassobureaus zullen ook bedrijven die bedrijfsmatig vordering kopen en innen zich moeten inschrijven in het incassoregister. Hiermee willen ze voorkomen dat incassobedrijven onrechtmatig te werk gaan, alleen incassobedrijven die door een strenge controle zijn gekomen en daarom in het incassoregister staan mogen incassowerkzaamheden gaan uitvoeren. Een systeem zal hierbij toezicht houden of alle aangesloten bedrijven zich aan de gestelde eisen houden, als een incassobureau dat niet doet dan kan deze een grote boete ontvangen. Als het een grote overtreding is of als het bedrijf zich vaker niet aan de regels houdt kan het bedrijf ook uit het incassoregister gezet worden. Er zal ook een meldpunt komen waar bedrijven heen kunnen gaan als ze een klacht hebben over een incassobureau dat in het register staat.

Kwaliteit, professionaliteit en betrouwbaarheid staan voorop

Het komt regelmatig voor dat kleine bedrijven failliet gaan doordat ze niet genoeg geld binnen krijgen omdat wanbetalers openstaande vorderingen niet willen betalen, dit moet voorkomen worden. Het is belangrijk dat deze bedrijven met vertrouwen contact op kunnen nemen met een incassobureau, daarom staan deze zaken voorop. Rechtnet is een incassobureau in Den Bosch waar deze eisen voorop staan, buiten de incasso beschikken ze ook over meerdere gespecialiseerde advocaten en kunnen ze hulp bieden bij het vorderen van loon.