De voordelen van online boekhouden

Boekhouding is de basis van elke administratie. Het is namelijk een vereiste van een ondernemer om een betrouwbare boekhouding bij te houden. In de boekhouding worden alle financiële aspecten van een onderneming overzichtelijk bijgehouden. Zo wordt er inzicht gegeven op de financiële positie van uw onderneming. Ook is boekhouden noodzakelijk om uw btw-aangifte te versturen naar de Belastingdienst. Er zijn vele voordelen aan het online boekhouden ten opzichte van het offline boekhouden.

Wat is online boekhouden?

Online boekhouden is exact hetzelfde als offline boekhouden. Het verschil hierin is alleen dat alles nu online staat. U hoeft dus niet langer de boekhouding op papier te doen, deze tijd is voorbij. Niet meer naar bonnetjes zoeken, geen archiefkasten vol met boeken meer en doei tegen facturen die overal en nergens liggen. Door het boekhouden online te doen, wordt veel tijd bespaard.

Tip: Handigboekhouden.nl – Online boekhouden

Wat zijn de grootste voordelen van online boekhouden?
Het grootste voordeel aan online boekhouden is dat veel automatisch gaat. Iedereen wilt sneller en efficiënter werken en boekhouden kan veel tijd in beslag nemen. Door digitaal je boekhouding bij te houden, kan je gebruik maken van automatisering, zodat veel routineklussen automatisch verwerkt worden. Door online te boekhouden verminder je de kans op fouten en bespaart u geld én tijd. Een ander voordeel van online boekhouden zijn de automatische back-ups.

U hoeft niet langer bang te zijn door het verliezen van gegevens. Mocht er iets gebeuren, is er altijd de laatste back-up beschikbaar met de laatste gegevens. Ook kun je met online boekhouden efficiënt samenwerken. Vaak kan dit ook nog tegelijkertijd, hoe handig is dat!

Leestip: Mkb winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst en maakt fiscaal ondernemerschap aantrekkelijker voor ondernemers.

De nadelen van online boekhouden
Gelukkig zijn er meer voor- dan nadelen aan het online boekhouden. Het grootste nadeel aan online boekhouden zijn de maandelijkse kosten die gemaakt worden. Online boekhouden wordt namelijk vaak aangeboden in abonnementsvormen. Voordeel hierin is wel dat u niet in een keer een grote investering moet doen om dit te digitaliseren, nadeel is echter wel dat u maandelijks terugkerende kosten heeft. Een ander nadeel van online boekhouden is de internetverbinding die vereist is. Zonder internetverbinding is er geen toegang tot uw boekhouding.

We leven wel in een wereld waar veel werkzaamheden afhankelijk zijn van internet en dit zal dus geen groot nadeel zijn. Het grootste nadeel aan het online boekhouden is de veiligheid. Wanneer u uw boekhoudsoftware besteld bij een vertrouwd bedrijf, zult u hier geen last van hebben. De veiligheid van data op het internet is vaak onbetrouwbaar, maar door het kiezen van het juiste bedrijf versleutelt u uw boekhouding veilig, waardoor er geen enkel ander persoon bij kan. Buiten de mensen die u toegang geeft natuurlijk.