Alles wat u moet weten over de inboedelverzekering

Zowel als eigenaar als, als huurder van een woning dient u er rekening mee te houden dat er mogelijks verschillende verzekeringen dienen te worden afgesloten. Eén van deze verzekeringen is de zogenaamde inboedelverzekering. We zeggen dan wel “moeten”, in principe moet u deze verzekering niet afsluiten, maar toch wordt dit wel degelijk warm aanbevolen. Op het ogenblik dat u deze verzekering niet afsluit zult u namelijk kunnen vaststellen dat u bij mogelijke schade aan uw inboedel niet kunt rekenen op ook maar enige terugbetaling. Bent u wel geïnteresseerd in het afsluiten van de inboedelverzekering, maar wilt u er graag eerst nog wat meer over te weten komen? Dan is het zonder meer de moeite waard om even alle informatie op deze pagina door te nemen!

Wat is de inboedelverzekering precies?

Laat ons in eerste instantie even voor u uiteenzetten wat de inboedelverzekering nu precies is. Het betreft hier zoals de naam reeds laat vermoeden een verzekering welke het mogelijk maakt om de waarde van uw inboedel te verzekeren. Om dit te kunnen doen spreekt het voor zich dat eerst de waarde van de inboedel dient te worden bepaald. Dit gebeurt door een taxatie aan de hand van een opgemaakte inventaris. Daarover verder op deze pagina echter meer. Belangrijk is vooral om te weten wat de inboedelverzekering nu precies allemaal verzekert. Het gaat hierbij louter en alleen om de inboedel van uw woning. Dit betekent alle artikelen die los zitten en welke dus bij een mogelijke verhuis gewoon meegenomen kunnen worden. Op het ogenblik dat er iets vastgemaakt zit aan het huis (bijvoorbeeld de douche), dan valt deze onder de zogenaamde opstalverzekering en niet meer onder de inboedelverzekering.

Hoe wordt de waarde van de inboedel bepaald?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat de waarde van de inboedel wordt bepaald door een zogenaamde taxatie. Deze taxatie gebeurt in de praktijk op basis van een inventaris welke is opgemaakt door de (potentiële) verzekeringnemer. Het is belangrijk om bij het inventariseren van de inboedel met zoveel mogelijk rekening te houden. Denk hierbij dus niet alleen een waardevolle stukken zoals bijvoorbeeld antiek, kunst en meubels, maar ook aan bijvoorbeeld keukengerei en alle andere (kleine) artikelen die deel uitmaken van de inboedel. Het is de bedoeling dat het verlies bij bijvoorbeeld brand of diefstal voor u zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. Dit gezegd zijnde is het zo dat de waarde die voor bepaalde inboedel wordt uitbetaald in de praktijk altijd afhankelijk is van verschillende factoren.

 Verschil tussen nieuwwaarde en dagwaarde

Op het ogenblik dat u de polisvoorwaarden gaat lezen van een inboedelverzekering zijn er verschillende zaken die u zult kunnen vaststellen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen (grofweg) twee verschillende waardes, namelijk:

  1. De nieuwwaarde;
  2. De dagwaarde;

Bepaalde inboedel kan tot aan een bepaalde ouderdom worden verzekerd tegen de nieuwwaarde. Met andere woorden, de volledige nieuwprijs van het artikel in kwestie kan bij schade of verlies worden uitbetaald. Tot aan welke ouderdom dit precies het geval is en bovendien ook om welke artikelen het precies gaat is steeds afhankelijk van de verzekeraar van uw keuze. Doorgaans wordt inboedel niet langer dan 10 jaar verzekert tegen de nieuwwaarde. In het andere geval kunt u dus rekenen op uitbetaling volgens de dagwaarde.

Hoeveel kost een inboedelverzekering afsluiten?

Het spreekt voor zich dat ervoor het afsluiten van een inboedelverzekering in de praktijk ook altijd een bepaalde verzekeringspremie dient te worden betaald. Hoeveel deze premie precies bedraagt is altijd afhankelijk van de globale waarde waar de inboedel over beschikt. Hoe hoger de totale waarde van de inboedel, des te hoger ook de verzekeringspremie zal komen te liggen. Dat spreekt voor zich. Hou er bovendien ook rekening mee dat het de verzekeraar is welke steeds aangeeft welke verzekeringspremie er dient te worden betaald. Het is dus best mogelijk dat u bij verzekeraar A een inboedelverzekering aanzienlijk goedkoper kunt afsluiten dan bij verzekeraar B het geval is. Let op, bent u eigenaar van een woning? In dat geval zult u niet alleen een inboedel-, maar ook een opstalverzekering willen afsluiten.

Hoe besparen op het afsluiten van een inboedelverzekering?

Het spreekt voor zich dat de inboedelverzekering lang niet de enige verzekering is welke dient te worden afgesloten met betrekking tot uw woning. Andere verzekeringen waar u mogelijks rekening mee dient te houden zijn niet alleen de opstalverzekering, maar ook een (aanvullende) brandverzekering. Ook een aansprakelijkheidsverzekering wordt doorgaans afgesloten ten opzichte van derden. Al deze verschillende soorten verzekeringen kunnen samen een stevig prijskaartje met zich meebrengen. Het spreekt voor zich dat mensen in de praktijk dan ook op graag op zoek gaan naar mogelijkheden om hierop te besparen. Dat kan.

In eerste instantie is het bijvoorbeeld interessant om een inboedelverzekering samen met verschillende andere verzekeringen te bundelen tot één geheel. Dit is niet alleen praktisch interessant (u ontvangt voor alle verzekeringen samen nog maar één afrekening), daarnaast zult u ook kunnen vaststellen dat dit u een interessant financieel voordeel zal opleveren. Verzekeraars zien namelijk graag dat u meerdere verzekeringen bij hen afsluit zodat ze op die manier het rendement kunnen spreiden over diverse polissen. Wilt u er zeker van zijn dat u, uw inboedelverzekering kunt afsluiten tegen de beste prijs? In dat geval is het te allen tijde aan te raden om stil te blijven staan bij deze bespaartips:

  1. Vergelijk de inboedelverzekeringen die door verschillende verzekeraars worden aangeboden en ontdek op die manier welke partij het voordeligst is;
  1. Probeer uw (huis)verzekeringen zoveel mogelijk te bundelen en bij dezelfde verzekeraar af te sluiten om zo het maximale rendement te kunnen realiseren.

Hou de waarde van uw inboedel actueel!

Een laatste belangrijke tip met betrekking tot uw inboedelverzekering is dat u er altijd aandachtig voor moet zijn dat de waarde van uw inboedel actueel wordt gehouden. Het is best mogelijk dat u op een bepaald ogenblik een grote, nieuwe aankoop doet welke de waarde van uw inboedel plots aanzienlijk de hoogte in stuwt. Een bekend voorbeeld van zo’n aankoop is bijvoorbeeld een nieuwe, dure of antieke kast of bijvoorbeeld een kunstwerk. Wilt u op het ogenblik dat er sprake is van schade aan de inboedel niet voor vervelende verrassingen komen te staan voor wat de uitbetaling betreft? In dat geval is het altijd de moeite waard om regelmatig de waarde van uw inboedel opnieuw vast te laten stellen.

Bereken hier de premie van uw inboedelverzekering.